8.1.09

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ







Και πάλι εδώ… Καλή χρονιά σε όλους. Μας έπιασαν οι τεμπελιές μας αυτές τις μέρες αλλά λόγω των εορτών νομίζω ότι δικαιολογούμαστε. Είπα σήμερα να μην παρουσιάσω κάποιο album, αλλά να ασχοληθώ με κάτι που ανακάλυψα έπειτα από 18 χρόνια. Πάμε πίσω στο 1991… Τότε που άρχισα να ανακαλύπτω τους θρυλικούς Doors και τους στοίχους του Jim Morrison. Η σχέση μου με το συγκεκριμένο γκρουπ είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα λόγω οικογενειακών επιρροών, όμως όταν προβλήθηκε η ταινία του Oliver Stone έψαξα πολλά για την ζωή του περφόμερ. Κάτι όμως σημαντικό μου είχε διαφύγει όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο ανακάλυψα πριν από μερικές μέρες.

Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκα στο Παρίσι για τις γιορτές με τον Παναγιώτη και την Μύριαμ. Εκεί μας περίμενε η φίλη μας η Αντζελίκ, η οποία και μένει τους τελευταίους μήνες στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Όταν στα 12 μου είδα την ταινία των Doors και έμαθα ότι ο Morrison πέθανε και κηδεύτηκε στο Παρίσι, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι αν πάω στη συγκεκριμένη πόλη, θα επισκεφτώ τον τάφο του.

Πράγματι το Σάββατο το μεσημέρι, όλη η παρέα ακολουθήσαμε το δρόμο για το νεκροταφείο του «Pere Lachaise». Έπειτα από πολύ κόπο και περπάτημα φτάσαμε στο σημείο που μας έδειχνε ο χάρτης. Το θέαμα ανατριχιαστικό. Είκοσι οχτώ χρόνια μετά τον θάνατο του «διονυσιακού θεού», υπήρχε κόσμος γύρω από το μνήμα του, ενώ κάποια κοριτσάκια είχαν καρφωμένα τα δακρυσμένα μάτια τους πάνω στην επιγραφή που έγραφε «James Douglas Morrison».

Ωστόσο, αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση ήταν άλλο. Κάτω από το όνομα του γνωστού τραγουδιστή υπήρχε η φράση «ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ». Φεύγοντας από το σημείο προσπαθούσαμε και οι τέσσερις να εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτή η φράση. Εμένα για να πω την αλήθεια, πήγε ο νους μου στο «κακό», λόγω της συμμετοχής του Morrison σε τελετές με μαγείες και άλλα τέτοια περίεργα.

Η Αντζελίκ όμως, αποδείχθηκε περισσότερο διαβασμένη. «Γράφτηκε με προτροπή της οικογένειάς του, η οποία μετά τον θάνατό του αποδέχθηκε την στάση ζωής του», μας είπε και είχε δίκιο. Πρόκειται για μια αρχαιοελληνική φράση που σημαίνει «πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό». Μεγαλωμένος σε μια στρατιωτική οικογένεια ο Morrison έκανε από πολύ μικρός την δική του επανάσταση κάτι που δεν ήταν εύκολο να το καταλάβουν οι γονείς του.

Μετά τον θάνατό του ο πατέρας του που ήταν λάτρης των αρχαίων ελληνικών ζήτησε να βάλουν αυτή την φράση εννοώντας ότι ο γιος του έπραττε στη σύντομη ζωή του πάντα σύμφωνα με ότι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο «προσωπικός του θεός» και όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.





1 σχόλιο:

M. είπε...

εμείς άραγε σύμφωνα με ποιές επιταγές πράττουμε;
Εξαιρετικό πόστ Μάκη.ξαναβρέθηκα στο τρομακτικό Pere Lachaise με το νου.
Να πουμε επίσης ότι η οικογένεια του είχε βάλει στο μνήμα και ένα μνημείο της κεφαλής του Jim. Το οποίο δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις από αγνωστους, μεχρι που κόπηκε από το μνήμα. Σήμερα ο τάφος του έχει μόνο την επιγραφή του ονοματος, τις ημερομηνίες και από κατω:
"ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ"
Δεν περίμενα με τίποτα ότι θα βρω φρέσκα λουλούδια σε εκίνο το σημείο. Κι όμως τόσα χρόνια μετά πολλοί είναι οι φαν που αφήνουν ένα λουλούδι ή ένα τσιγάρο..